Mengubah Menu Navigation TFBv2

Simple tutor untuk TFBv.2 khas buat pengguna-pengguna TFB. Tak kira pengguna lama mahupun baru. Ini merupakan tutor permintaan dari "New User of TFBv.2".

Macam biasalah, nak ubah apa-apa pun kena buat back up dulu ya. Macam mana nak buat back up tu. Sila bertanya sama Mr & Mrs Google yoo.

Mencari dan mengubah menu:

  • Biasalah, log in ke dahsboard > Template > Edit HTML > Proceed > Don't tick on Expand Widget Templates ya sahabat-sahabat sekalian.
  • Tekan "Ctrl + F" pada keyboard komputer anda. Cari word "HOME / TERM / DOWNLOAD / SUPPORT. Kalau tak jumpa tu. Cari jer code sebiji macam di bawah ni.
<div class='menuhorizontal'>
<ul id='menuhorizontal'>
<li><a expr:href='data:blog.homepageUrl' style='border-left:1px solid #cccccc;'>Home</a></li>
<li><a href='http://www.forblogger.net/2011/07/terma-dan-syarat.html' target='_blank'>TERM</a></li>
<li><a href='http://thesisforblogspot.blogspot.com/2011/11/thesis-for-blogspot-download.html'>DOWNLOAD</a></li>
<li><a href='https://www.facebook.com/groups/thesissupport/' target='_blank'>SUPPORT</a></li>

<a expr:href='data:blog.homepageUrl + &quot;feeds/posts/default&quot;' style='background-image: url(http://4.bp.blogspot.com/-Cjrjhse6Exc/T_YQ7dMaIpI/AAAAAAAACxg/3RqA3xoGSj0/s1600/subcribe%2Bthesis.gif); background-position: 100% 95%; background-repeat: no-repeat; color: #111111; display: block; font-family: georgia; font-size: 12px; padding: 7px 20px 0px 0px; text-align: right; text-decoration: none; text-transform: uppercase;'>SUBSCRIBE</a>

</ul>
</div>

Mengubah dan menambah menu:

  • Anda cuma perlu mengubah part yang berwarna merah tu jer. Yang lain-lain tu tak perlu diusik ya.
  • Kalau code di atas tu tak cukup untuk menu/page anda. Sila tambah code seperti dibawah ini 
<li><a href='link-page-or-menu' target='_blank'>MENU TITLE</a></li>

  • Sila paste code di atas ni betul-betul selepas barisan code dibawah ni
<li><a href='https://www.facebook.com/groups/thesissupport/' target='_blank'>SUPPORT</a></li>

{ 12 comments.. read them below or add one }

Fara Fara 17 July 2012 at 16:16
tuan yg budiman..di manakah saya nk dapatkan link utk tab TERM tu..adekah ia daripada PAGES yg telah saya create sendiri?
MRie RNie MRie RNie 17 July 2012 at 17:47
Wassalam, ya anda perlu ambil link berkenaan dari PAGES yang anda buat sendiri.
Fara Fara 18 July 2012 at 11:17
hmm..akan sy cuba..pening sebenarnya
Indonesia Indonesia 19 July 2012 at 17:37
Thanks for your good info :D
Fara Fara 20 July 2012 at 09:53
mudahnya nk buat ni..sikit tak pening kepala...terima kasih
husni husni 25 July 2012 at 18:03
mcm mana untuk letak page number untuk template ini
Anonymous Anonymous 24 August 2012 at 01:04
tuan bagaimana kalau nak tambah code agar menu itu menjadi drop down mone? tolong email kan code ke airell_airenna@yahoo.com
MRie RNie MRie RNie 10 September 2012 at 23:01
kalau nak tambah code agar jadi dropdown menu tu saya tak berapa pasti. tapi cara yang paling mudah adalah menggantikan code menu dengan code menu dropdown yang lain.
Joe Falcon Joe Falcon 21 November 2012 at 14:51
bagaimana code menu dropdown yang saya dapat
Al Hilm Al Hilm 5 January 2014 at 01:03
Salam, sye still xjumpa bgaimana hendak mngubahnya... boleh ajarkan skit?

Spamming will report.