Thereaded Comment For Blogspot - Thesis features update

Thereaded comment for blogspot available? whoww, ya blogger features yang terbaru telah di update dan di  sini thesis for blogspot tidak ketinggalan update features tersebut.

Threaded Comment Blogger
Threaded Comment

Sebagaimana sedia maklum thereaded comment blogspot ini akan update sendirinya sekiranya kita menggunakan template designer dan default dari blogger. Tutorial avtifkan threaded comment bagi yang menggunakan template default blogspot, boleh saja ke link Engage with your readers through threaded commenting ini.

So bagaimana pula dengan pengguna template custom yang di download dari mana-mana designer? di sini ada tutorial agar blogger yang menggukan custom template (download dari designer) boleh menikmati threaded comment tersebut. Hanya 2 step !!.

Tutotial Thereaded Comment For Custom Template

Bagi yang telah pun download template ini atau template dari designer lain dan malas nak upload balik ke blog tersebut (seperti di atas), anda tiada pilihan lain melainkan edit sedikit coding. Ikuti tutorial di bawah.

Step 1

Dashboard blog dan klik Design > Edit HTML > Expand Widget Templates. Cari kod di bawah


<b:include data='post' name='post'/>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;static_page&quot;'>
  <b:include data='post' name='comments'/>
</b:if>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
  <b:include data='post' name='comments'/>
</b:if>

Gantikan kod di atas jadi seperti ini :-

<b:include data='post' name='post'/>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;static_page&quot;'>
  <b:if cond='data:post.showThreadedComments'>
    <b:include data='post' name='threaded_comments'/>
  <b:else/>
    <b:include data='post' name='comments'/>
  </b:if>
</b:if>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
  <b:if cond='data:post.showThreadedComments'>
    <b:include data='post' name='threaded_comments'/>
  <b:else/>
    <b:include data='post' name='comments'/>
  </b:if>
</b:if>
Preview dan save jika tiada kecacatan atau eror. Siap.

Step 2 (pengguna template thesis for blogspot sahaja)

Cari kod <b:include name='threaded_comment_css'/> . Anda akan dapati terdapat kod seperti di bawah :-

<h4>
      <b:if cond='data:post.numComments == 1'>
        1 <data:commentLabel/>:
      <b:else/>
        <data:post.numComments/> <data:commentLabelPlural/>:
      </b:if>
    </h4>
Tukar jadi seperti di bawah :-

<h4>{
        <b:if cond='data:post.numComments == 1'>
1 <data:commentLabel/>... read them below or <a href='#comment-form' rel='nofollow'>add one</a>
        <b:else/>
 <data:post.numComments/> <data:commentLabelPlural/>... read them below or <a href='#comment-form' rel='nofollow'>add one</a>
        </b:if>}
      </h4>
Maka selesai tutorial threaded comment for custom template blogger blogspot

{ 57 comments.. read them below or add one }

Shahrul Hasanal Shah Danial 13 January 2012 at 16:10
Threaded for blogspot testing ...
Shahrul Hasanal Shah Danial 13 January 2012 at 16:11
Threaded For Custom Template publish
Shahrul Hasanal Shah Danial 13 January 2012 at 20:02
Thanks Aiman... All the best !!
Jomkongsistory aka Cerita Kedai Kopi Jomkongsistory aka Cerita Kedai Kopi 13 January 2012 at 20:37
wow!!.. best.. terbaik.. aku pun nak try la jugak.. best2..
Jomkongsistory aka Cerita Kedai Kopi Jomkongsistory aka Cerita Kedai Kopi 13 January 2012 at 20:38
bro.. cepatnya naik ranking alexa blog ni.. walaupun hanya untuk download templete.. jeles... hehe
Muaz Faris Muaz Faris 13 January 2012 at 21:23
wah, terbaik.. rugi plak rasa nye.. hik x3
Muaz Faris Muaz Faris 13 January 2012 at 21:24
dah smart dah ni.. cuba slack, tak boleh nak letak comluv. Kalo boleh, confirm nak tukar balik jadi camni semula..
M'Rie R'Nie M'Rie R'Nie 13 January 2012 at 22:07
As Salam Tuan Tanah. Apa pasal tak dak respon pon button reply tu? puas dah den klik. tak dak gak respon. any idea about that problem? rasanya ruangan komen yg lama lg lawa kot. dia memang design cam tu jer erk? tak bleh buat design yg mcm sebelum ni?
Shahrul Hasanal Shah Danial 13 January 2012 at 22:32
Jomkongsistory aka Cerita Kedai Kopi : Try jgn x try bro hehe..

Muaz Faris : haha.. mesti ada nanti... cuma masa je menentukan :D
Shahrul Hasanal Shah Danial 13 January 2012 at 22:34
Haha entah bro. aku tak kisah pon pasal alexa tu. dia datang sendiri :D .. jgn jeles bro. pegang kata-kata "i can do" dgn jiwa yg luhur haha :D
Shahrul Hasanal Shah Danial 13 January 2012 at 22:36
Insyallah, skang dah threaded comment. Ntah kejap lg gravatar.com redirect or commentluv. Bagi la feedback dari blogger. Tak mustahil. Insyallah masa je menentukan :)
Shahrul Hasanal Shah Danial 13 January 2012 at 22:37
wslm bro..button respon dokek mano tuh? nanti aku try customize style threaded ni eik..
Sembang Cyber Sembang Cyber 14 January 2012 at 05:36
Tak dak hal bro. dah settle dah. ada a few code kena ubah sikit. tu jer. tapi code yg asal memang tak dak respon langsung. tak tau apa pasai.
Aiman Isa Aiman Isa 15 January 2012 at 13:16
blog baru aku 2 hari tu pun mencanak je haa alexa =.=''
Shahrul Hasanal Shah Danial 15 January 2012 at 13:25
Nice 1. Thanks respon gtau ye bro. aku dah fix. maaf gak eik ko terpaksa cari sulotion. wany now ok dah :D . nak threaded comment version blogger kena ikut cara di atas ni juga. xleh masukkan kod siap2 dalam file n sharing. jd x sama :D
Elih Japahar Elih Japahar 15 January 2012 at 17:36
Terbaik bro, mmg sesuai sgt dgn citarasa sy..cuma lama juga cek td sebab tak menjadi..rupanya kena tukar COMMENT FORM PLACEMENT tu kpd EMBEDDED BELOW POST...dah jadi dah :)
Shahrul Hasanal Shah Danial 15 January 2012 at 18:22
Oh ye bro.. kan aku ada bagi link buzz.blogger.com di atas. Sebab di situ ada suh setting embedded below post :D .... Thanks for u feedback bro. bnyk lg tips tuk template ni nnt.. skang busy lg :D
Love Hijau Love Hijau 19 January 2012 at 22:50
TQ,Shah, perkongsian ini amat bermakna, dah apply di blog, all 100% done, cuma belum bertukar kepada versi baru nie,banyak nak kena setting balik,anyway sungguh seronok tengok function reply di komen
Usemeplz Usemeplz 31 January 2012 at 22:45
Thanks for this tutorial! great work!
Satria Baja Hikam Satria Baja Hikam 7 March 2012 at 04:45
makasih infonya bang. sangat bermanfaat. ky rumusan fisika nih.hehe
Boyz_ed Boyz_ed 13 March 2012 at 19:12
TERBAIKK !!!!! Thank you bro ! Huh ! Jumap gk lastly . Thanx sngt !!!
MK Kimi MK Kimi 27 March 2012 at 00:12
salam.bro...aku guna intensedebate.kat homepage dia tak kuar jumlah komen.cmne ek? nak buang intensedebate ni cam syg plak...help please
MUSLIM MUSLIM 1 April 2012 at 17:28
saya sudah gunakan cara diatas tapi threaded commenting di blog saya tak berfungsi, mohon bantuan.
Ibnul Wardi Ibnul Wardi 2 April 2012 at 08:29
Salam...saya pun dah cuba cara di atas..ikut setiap flow kat ats tue..masalahnya keluar perkataan reply tapi bila klik tak ada apa yang kluar pun..camna ya ? mohon membantu...tq
MUSLIM MUSLIM 3 April 2012 at 22:53
Alhamdulillah threaded commenting di blog saya dah berfungsi.

Cara yang saya gunakan:

saya ganti dgn template default
kemudian saya copy javascript commentnya,
selepas tu saya paste javascript tadi ke thesisforblogspot
dan selanjutnya saya install lagi thesisforblogspot tempalate.

Silahkan berkunjung ke blog saya dan uji threaded commentnya :)
Khairul Asrol Khairul Asrol 6 April 2012 at 05:33
saya sudah ganti dengan template default tetapi di mana lokasi javascript commentnya ya MUSLIM? mohon bantuan ..
Shahrul Hasanal Shah Danial 7 April 2012 at 00:30
Nice 1. Mekaasih ya mas. Oiya. Jika sobat ada tutor untuk template thesisforblogspot, sobat biasa aja contact saya di facebook : saya akan publish postnya sobat disini sebagai penulis jemputan. Berserta backlinknya sob. Saya busy amat nih :D
Shahrul Hasanal Shah Danial 7 April 2012 at 00:37
wslm....Bro sebenarnya ianya berfungsi pada awalnya dgn step ini. Namun script tersebut tlh di ubah oleh google baru2 ini (kerap google ubah script threaded comment). anyway cuma ada 2 jalan :-

1. Bro ikut cara muslim dibawah untuk dapatkan threaded comment mcm blog ini tanpa sebarang masalah

2. Bropakai komen default yg saya buat masa mual2 upload template ini (xyah pakai thereaded comment : cun jg comment sala tu hehe)
Shahrul Hasanal Shah Danial 7 April 2012 at 00:39
Wslm bro : bro boleh kembali ke komen blogspot tanpa menghilangkan komen2 lama yg ada di intensedebate.

1. Download Full Xml Comment dari intensedebate

2. Import dari blogspot
MUSLIM MUSLIM 8 April 2012 at 01:20
Saudara Khairul Asrol: saya mohon maaf karena tak bisa jelaskan secara detail mengenai lokasi javascript commentnya, tapi saya ada upload di: http://www.box.com/s/7df13caddfb3af18456a

Semoga dapat membantu.

Saudara Shahrul Hasanal: saya ni baru saja belajar menggunakan blogspot, sehingga tak banyak yang saya tau. InsyaAllah jika nanti saya ada tutor untuk template Saudara ni, maka akan saya hubungi FB Saudara Shahrul.
sekedar wawasan sekedar wawasan 10 April 2012 at 10:30
langsung ane coba praktekkian ah...biar makin mantap nih buat komennya...thanks ya sob...hebat
mantap jaya mantap jaya 18 April 2012 at 11:51
thanks infonya sob,,,sangat bermanfaat sekali nih buat ane yg masih newbe
Ibnul Wardi Ibnul Wardi 20 April 2012 at 12:11
klau camtu bro...saya ikut jalan 1 ja la..nak wat cam bro muslim...saya tak reti
Iza Teratak Usang Iza Teratak Usang 26 April 2012 at 13:25
napa kat blog saya tak boleh nak klik reply?
Iza Teratak Usang Iza Teratak Usang 26 April 2012 at 13:48
butang padam ok je..code apa yang tertinggal ni..?
Iza Teratak Usang Iza Teratak Usang 27 April 2012 at 17:06
Dah berjaya buat menggunakan bantuan Saudara MUSLIM
Elih Japahar Elih Japahar 23 June 2012 at 22:08
Kenapa kat blog saya tidak boleh nak klik REPLY/BALAS ni?? mohon bantuan....
eddiefadhli eddiefadhli 4 July 2012 at 15:22
ye la., sy bukannya pandai sgt html ni :(
Fara Fara 18 July 2012 at 10:45
tak kuor pun button reply tu even dh copy paste dgn cemerlang
Fara Fara 18 July 2012 at 12:24
kene buat dua2 step ke atau bag pengguna template thesis ni, hanya buat step 2 sahaja??
nabbeh istiaqul nabbeh istiaqul 13 November 2012 at 16:55
iya bisa gan ., minta postingan buat widget populer post yang kayak miliknya kamu , aku pingin ,. haha
Noor Ikmal Noor Ikmal 19 December 2012 at 01:55
Assalam, kalau nak buat thereaded comment macam blog ini... cuba cari code yg ini < script defer='defer' expr:src='data:post.commentSrc' type='text/javascript'/ > ............ lepas itu ganti code yang berada dalam < script type='text/javascript' > ..... < /script > dengan code ini ............
Cik Tia Cik Tia 23 December 2012 at 13:18
kenapa saya tak dapat tekan button REPLY?
Jom Kenal Islam Jom Kenal Islam 9 February 2013 at 18:37
cuba tutorial ini di blog sy :) http://www.jomkenalislam.my/2013/02/reply-button-tidak-berfungsi-di-blogspot.html
Jom Kenal Islam Jom Kenal Islam 9 February 2013 at 18:39
cuba tutorial di blog sy jika button reply anda tak berfungsi.. :) http://www.jomkenalislam.my/2013/02/reply-button-tidak-berfungsi-di-blogspot.html
Ema Johari Ema Johari 2 May 2013 at 10:46
Salam...saya dah cuba banyak kali..tapi masih tak dapat..
Nury Ahmad Nury Ahmad 25 March 2015 at 00:26
main ke blog malaysia ah...(test commets tesis)

Settings › Posts and comments › Comment Form message › Text appear here